המחקר "מדיניות ההתערבות של בתי הספר למניעת השמנת יתר" פורסם בגליון אפריל של הבטאון הרפואי Pediatrics.
במסגרת המחקר, נבדקו תלמידי כיתות ד,ה ,ו בחמישה בתי ספר שבהם בוצעה תוכנית התערבותית לחינוך לתזונה נכונה וכמו כן שונתה תכולת מכשירי השתייה הממותקת ומכונות ממכר החטיפים והממתקים. תלמידים אלו הושוו לתלמידים דומים ב5 בתי ספר שבהם לא בוצע כל שינוי.
במחקר השתתפו 1349 תלמידים מאיזור פילדלפיה. הנבדקים שנבחרו להשוואה היו במשקל תקין בתחילת המחקר.
התוצאות הדהימו את החוקרים: מסתבר כי לאחר שנתיים של מעקב, הנתונים העידו על כך כי בבתי הספר בהם לא בוצעה התערבות מנהלתית, הן לחינוך תזונתי והן לשינוי מכונות הממכר, 14.9% מן הנבדקים עלו במשקלם ועברו לקטגוריה של עודף משקל לעומת 7.5% מן הנבדקים בבתי הספר בהם נעשה השינוי.
"תוצאות המחקר הוכיחו עד כמה התערבות ממסדית פשוטה יכולה להביא לתוצאות מרשימות"- כך טוען ד"ר גארי פוסטר, מנהל המכון לחקר ההשמנה באוניברסיטת טמפל אשר ערכה את המחקר.
"שינוי פשוט של הרכבי מזון ומשקה במכונות הממכר האוטומטיות וכמו כן חינוך לתזונה, יכולים להביא הבדל של ממש" טוען עורך המחקר.
מצער לשמוע כי כאשר המחקר החל, כ 40% מן התלמידים בעשרת בתי הספר השונים הוגדרו כבעלי משקל עודף או כסובלים מהשמנה.
חמישה בתי הספר שערכו את השינוי עשו זאת בהנחייה מרוכזת של ארגון ללא מטרות רווח שמטרתו חינוך לאורח חיים בריא וצמצום ממדי ההשמנה.
השינויים כללו שינוי של הרכב המשקאות הקלים הממותקים והחלפתם במים, מיצי פירות וחלב דל שומן, וכן הכללת חטיפים נטולי שומן ומופחתי מלח וסוכר במכונות האוטומטיות.
התלמידים עודדו לצרוך את החטיפים הבריאים על ידי כך שקיבלו כרטיסי הגרלה המזכים אותם בזוג אופניים, דילגיות ופרסים אחרים.
הגם שתוצאות המחקר היו מעודדות הרי שהחוקרים הודאגו משיעורי העליה בהשמנת היתר בקרב התלמידים.
"אם לא עושים מאומה הרי שהתפתחות השמנת יתר היא בלתי נמנעת" אומר פורסטר. על בתי ספר להבין כי השינוי הוא גם בהתקשרות אל מול ספקי המזון הטובים יותר וגם באימוץ של תוכניות חינוך תזונתי והגברת הפעילות הגופנית".
במסגרת המחקר, נבדקו תלמידי כיתות ד,ה ,ו בחמישה בתי ספר שבהם בוצעה תוכנית התערבותית לחינוך לתזונה נכונה וכמו כן שונתה תכולת מכשירי השתייה הממותקת ומכונות ממכר החטיפים והממתקים. תלמידים אלו הושוו לתלמידים דומים ב5 בתי ספר שבהם לא בוצע כל שינוי.
במחקר השתתפו 1349 תלמידים מאיזור פילדלפיה. הנבדקים שנבחרו להשוואה היו במשקל תקין בתחילת המחקר.
התוצאות הדהימו את החוקרים: מסתבר כי לאחר שנתיים של מעקב, הנתונים העידו על כך כי בבתי הספר בהם לא בוצעה התערבות מנהלתית, הן לחינוך תזונתי והן לשינוי מכונות הממכר, 14.9% מן הנבדקים עלו במשקלם ועברו לקטגוריה של עודף משקל לעומת 7.5% מן הנבדקים בבתי הספר בהם נעשה השינוי.
"תוצאות המחקר הוכיחו עד כמה התערבות ממסדית פשוטה יכולה להביא לתוצאות מרשימות"- כך טוען ד"ר גארי פוסטר, מנהל המכון לחקר ההשמנה באוניברסיטת טמפל אשר ערכה את המחקר.
"שינוי פשוט של הרכבי מזון ומשקה במכונות הממכר האוטומטיות וכמו כן חינוך לתזונה, יכולים להביא הבדל של ממש" טוען עורך המחקר.
מצער לשמוע כי כאשר המחקר החל, כ 40% מן התלמידים בעשרת בתי הספר השונים הוגדרו כבעלי משקל עודף או כסובלים מהשמנה.
חמישה בתי הספר שערכו את השינוי עשו זאת בהנחייה מרוכזת של ארגון ללא מטרות רווח שמטרתו חינוך לאורח חיים בריא וצמצום ממדי ההשמנה.
השינויים כללו שינוי של הרכב המשקאות הקלים הממותקים והחלפתם במים, מיצי פירות וחלב דל שומן, וכן הכללת חטיפים נטולי שומן ומופחתי מלח וסוכר במכונות האוטומטיות.
התלמידים עודדו לצרוך את החטיפים הבריאים על ידי כך שקיבלו כרטיסי הגרלה המזכים אותם בזוג אופניים, דילגיות ופרסים אחרים.
הגם שתוצאות המחקר היו מעודדות הרי שהחוקרים הודאגו משיעורי העליה בהשמנת היתר בקרב התלמידים.
"אם לא עושים מאומה הרי שהתפתחות השמנת יתר היא בלתי נמנעת" אומר פורסטר. על בתי ספר להבין כי השינוי הוא גם בהתקשרות אל מול ספקי המזון הטובים יותר וגם באימוץ של תוכניות חינוך תזונתי והגברת הפעילות הגופנית".
ד"ר אסנת רזיאל, רופאה כירורגית בריאטרית בכירה, מנהלת מלבי - מרכז רפואי לטיפול בהשמנת יתר.
אתר מלבי מרכז מידע מקצועי ומהימן אודות כל האמצעים לטיפול בבעיות השמנת יתר: הרזייה, דיאטה, ספורט, פסיכולוגיה, ניתוחי קיצור קיבה ועוד.
טל:03-5221717 או 03-5228088
http://www.hashmana.co.il
drraziel@zahav.net.il
אתר מלבי מרכז מידע מקצועי ומהימן אודות כל האמצעים לטיפול בבעיות השמנת יתר: הרזייה, דיאטה, ספורט, פסיכולוגיה, ניתוחי קיצור קיבה ועוד.
טל:03-5221717 או 03-5228088
http://www.hashmana.co.il
drraziel@zahav.net.il